bennyforsberg.dk
 

En vellykket aften i Pizzatorpet

Kornalyckes pizzatorp er altid klart til brug og her er lidt tricks til succes.
Det er ikke svært at fyre op i Torpet, men det kræver ca. 30 min. brændeflækning, 2 timers fyring og undervejs et intenst fokus på succes - gerne i selskab med gode folk, som ikke kræver alt for meget opmærksomhed - server evt. øl undervejs.
Optænding
For at holde mest mulig varme inde i ovnen, er den konstrueret med røgkanalen placeret over åbningen, udenfor selve ovnrummet.
Dette giver ikke optimalt træk, som i en brændeovn - derfor må man starte med et lille bål helt fremme i ovnen og gradvist flytte det dybere ind - efterhånden som den bliver varm.
Til sidst kan det ligge hele vejen rundt langs kanten, mens et glødelag dækker bunden.
Sod og dårlig forbrænding
Når bålet er kraftigt inde i ovnen vil man ofte opdage at den højre side ikke brænder ordentligt. Det er fordi luften typisk cirkulerer med uret rundt i ovnen og ilten er brugt op sidst på omgangen.
Så må man vente med at fyre i venstre side indtil brændet i højre side også er blevet til gløder.
Sæt fut i  processen ved jævnlig brug af blæsebælgen (en velkommen anledning til pauser og emneskift i samtalen, som fyrmesteren på den måde kan forblive midtpunkt for).
Prøv venligst at bringe blæsebælgen indendøre samme aften da skindet bliver stift af fugt.
Den gode pizza
Selvom ovnen er fantastisk betyder det selvfølgelig også noget hvad der kommer i den.
Jakob har introduceret en langtidshævet dej, som giver en super god bund af den seje italienske type.
Hvis det er dét du ønsker - så klik billedet nedenunder og mød hipsterbageren og New York Times, som kalder den verdens bedste pizabund - og lær samtidig hvordan dejen håndteres optimalt.
Klik billedet for pizzahipstervideo. Iflg NY Times verdens bedste pizabund!
 
Funghi Porcini på vej
Flæk ca. så meget brænde til en opfyring - birk er godt og tyndt er godt.
Flækket brænde til en opfyring
Det første lille bål helt ude i kanten.
Klar til minibål
Bålet skubbes gradvist længere ind og ud langs kanten.
Gløderne fordeles over bunden, når nyt brænde smides ud i kanten - typisk 4-8 stykker hvert 5.-10. minut.
Sidste fyring, med dobbelt mængde, en god halv time før bagningen skal begynde.
Gløderne skubbes til side og et par småpinde sættes i brand oven på glødebunken.
Vi bager oftest to pizzaer, inden vi skubber gløderne over i den anden side. Dette er for at holde undervarmen ved lige.
Bliver ovnen for kold efter 5-10 bagninger, må man tage en pause - sprede gløderne og fyre en portion brænde af.
Pizzaerne bliver gode, hvis bagetiden kan holdes under 6 min. - men bedst ved 2-3 min. Så er temperaturen i nærheden af 400 grader.
Klik et af billederne nedenfor for at se en uklippet, vellykket bagning med en effektiv bagetid på ca. 1,5 min.
Please enjoy.
Benny Forsberg Jensen Langelinie 19 DK4230 Skælskør Ph: +45 40769564 spegerborg16@yahoo.dk
Lav din egen hjemmeside med mono.net